İstanbul'da Kilis Yöresel Lezzetlerinin Adresi; Görkem Kilis Sofrası

Florya’da bulunan Görkem Kilis Sofrası, hem birbirinden lezzetli Kilis yemekleriyle, hem de muhteşem deniz manzarasıyla misafirlerine çok keyifli anlar yaşatıyor. Yemeklerinin lezzetinin yanı sıra sunuşuyla da dikkat çeken mekanının arkasında, uzun yıllar Kilis’te hizmet veren Ünlü Kebap Restoranı sahibi Mehmet Benzer’in imzası bulunmaktadır. Meşhur yemek ve kahvaltı kültürünü İstanbul’da yaşayanlara tanıtmak ve hemşerilerinin Kilis mutfağına özlemlerini gidermek isteyen Mehmet Bey, Kilis’i, İstanbul  Florya’daki restoranına taşımıştır.

Güneydoğu mutfağının rakipsiz şehri Kilis’in bu meşhur ve geniş ürün ve hizmet yelpazesini, Kilis’in misafirperverlik, hürmet ve hoşgörü katığıyla, etin insan eliyle nasıl muhteşem lezzetlere dönüştüğü bir mekan Görkem Kilis Sofrası. Daha çok küçük yaşlarda çekirdekten yetişerek usta dokunuşlar ve derin bilgi birikimi ile yoğurarak başta Türkiye’nin mega şehri İstanbul’un sakinlerinin bu kıymetli mutfakla buluşması ve Kilis hasreti çekenlerin bu hasreti bir nebze giderebilmesi için Mehmet Benzer, İstanbul’un en güzel semtlerinden biri olan Florya’da “Sofraların en Görkemli” silueti olmak adına Görkem Kilis Sofrası’nı kurmuştur.

1970’lerin başlarında küçük adımlarla başlayan sektördeki hizmet yolculuğu 1980 yılında Kilis’te oldukça meşhur olmuş “Ünlü Kebap Restoran” ile 2000 başlarına kadar devam eden Mehmet Bey,  milenyumla birlikte Kilis sınırlarını aşarak İstanbul’da bu işi yapmaya karar vermiş. Daha geniş bir hizmet alanı ve daha geniş kitlelere gereksinim duyarak “Görkem Kilis Sofrası” ile yola devam eden Mehmet Bey, profesyonel restoran işletmeciliğinin gerektirdiği titizlik, özen, lezzet, kalite ve müşteri memnuniyeti politikalarıyla sunduğu hizmetler karşılığında adından söz ettirmeyi başarmıştır. Görkem Kilis Sofrası 2006 yılında Marka Tescil Belgesi almaya layık görülerek markalaşmış ve daha kaliteli hizmet anlayışını günümüze kadar sizlerin beğenilerinize sunmaya devam etmiştir.

İstanbul Florya’da denizin ve doğanın bütünleştiği mekanda, 250 kişilik salon, 350 kişilik yaz ve kışa her koşulda hazır modern sistemlerle donatılmış bahçe ile toplam 600 kişilik kapasitesiyle hizmet veren Görkem Kilis Sofrasında deniz manzarası eşliğinde oldukça huzurlu vakit geçirebilirsiniz. Bu nezih ortamda sizlere lahmacundan pide çeşitlerine, oruk kebabından Kilis tavaya, içli köfteden dolmaya, yuvarlamadan ekşili yahniye, belluriye tatlısından Kilis katmerine kadar, kebap, pide, tatlı, meze ve yöresel ürünleri istediğiniz an sofranızda bulabileceğiniz üretim kabiliyetiyle geniş bir yelpazede hizmet vermektedir. Üstelik her gün günün en önemli öğünü olan kahvaltı keyfini restoranda ayrıcalıklı bir sunum ve oldukça faydalı ve dolgun serpme kahvaltı menüsüyle sınırsızca yaşayabilir, mavi ile yeşilin buluştuğu mekanda keyifli bir güne güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.

Alkolün bulunmadığı, misafirlerin rahat ve endişesiz biçimde yemek yiyebilmeleri amacıyla mekanda değerli minikler için kapalı ve modern çocuk oyun alanı ve bakıcılar bulunmaktadır. Ayrıca konum olarak kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz mekanda geniş otopark ve tecrübeli, donanımlı ekiple eksiksiz vale hizmeti de sunulmaktadır.

Menüsünde Kilis Mutfağının birbirinden güzel yemeklerinin yer aldığı Görkem Kilis Sofrası’nda, 70 çeşit meşhur Kilis Kahvaltısı, öğle ve akşam yemeklerinde ise zengin ve ekonomik mönüler müşterilerinin beğenisini toplamaktadır. Odun ateşinde pişen special kebapların kokusu bile iştah açıyor. Muhabbetin ve keyfin doruğa ulaştığı akşamüstü saatlerinde ise masmavi deniz manzarası ile gün batımının tadını çıkarabilirsiniz. Görkem Kilis Sofrası’nın adı hem lezzetleri, hem de keyifli muhabbetleriyle anılmaktadır.

Yuvalama Çorbası

Malzemeler:

750 gram iri kuşbaşı et, yarım su bardağı haşlanmış nohut, 10 su bardağı su, 500gram süzme yoğurt, 1 adet yumurta, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı kuru nane, 2 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 2 bardak pirinç, 250 gram çiğköftelik kıyma, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber.

Yapılışı:

Geceden pirinci yıkayın, suyunu süzgeçten süzün ve süzgeç içinde kendi halinde sabaha kadar kurumaya bırakın. Eti yıkayıp süzün, tencerede 10 bardak su ve 2 tatlı kaşığı tuz ile kaynatın. Kaynamaya başlayınca suyun üzerinde oluşan köpükleri kevgirle alın. Et pişerken, sonradan çıkarmak üzere bir bütün soğan ekleyebilirsiniz. Etin kefi alınınca tencerenin ağzını kapatarak et iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.

Et pişerken yuvarlamanın köftesini hazırlayın. Yıkanıp kurumaya bırakılmış pirinci havanda dövün veya robotta çekin. Kıymayı, pirinci, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı tuzla birlikte iyice yoğurun. Pirinçle et iyice karışarak pürüzsüz ve yumuşak bir hamur haline gelmelidir. Avuçlarınızı hafifçe yağlayarak öğütülmüş pirinç et karışımını nohuttan ufak bilye gibi köfteler halinde yuvarlayın. Yuvarlanan köfteleri ve haşlanmış nohutları pişen etin üstüne ekleyin. Kapağı açık olarak 15 -20 dakika pişirin. Köfteler pişerken bir sos tenceresine yoğurdu ve yumurtayı koyup karıştırın ve çok kısık ateşte sürekli aynı yönde karıştırarak ısıtın. Bu aşamada, iyi karışması için, biraz zeytinyağı da ekleyebilirsiniz. Yoğurdu ısıtırken içine azar azar yemeğin pişme suyundan ilave edin ve iyice ısınıp kabarmaya başlayınca karıştırarak yemeğe ekleyin.

Ayrı bir tavada tereyağını kızdırın. Naneyi bir kepçe içine koyarak üstüne kızgın yağı dökün. Nanenin yeşil rengi çıkmalı ama asla yanmamalıdır. Naneli yağı yuvarlamanın üstüne gezdirip servis yapın.

Abugannuş

Malzemeler:

2 kilogram domates, 6 adet patlıcan, 700 gram kuzu şiş et (yada pirzola), 8 adet sivri biber, tuz, karabiber, çeşitli baharatlar ve haşlanmış garnitürler.

Yapılışı:

Domates ve patlıcanları fırında közleyin. Kabuklarını soyup bıçakla ince ince kıyın ve bir güvece alın. Kuşbaşı doğranmış etleri közde pişirin. Isınmış güvece etlerle beraber sebzeleri yerleştirin. Yine közlenmiş biberin üstüne baharatları ve maydanozu kıyıp sıcak olarak servis yapın.

 

 

Ekşili Yahni

Malzemeler:

250 gram yağsız kıyma, 750 gram yağsız parça et, 1 su bardağı nohut, 1 su bardağı pirinç, 2 kuru soğan ( biri köfteye, biri çorbaya), 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, 1 çorba kaşığı nane, 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı biber salçası, 1 kahve fincanı sıvı yağ, 1 su bardağı koruk ekşisi veya 2 limon, 2 çorba kaşığı nar ekşisi, 1 çay bardağı un ve 2 çorba kaşığı tuz (biri köfteye, biri çorbaya).

Yapılışı:

Nohut yıkanarak üzerini örtecek kadar su ile akşamdan ıslatılır. Parça ele nohut düdüklü tencerede 10 su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bir soğan küçük küçük doğranır. Pirinç ayıklanır, yıkanır. Pirinç, soğan, salçalar tuz ete ilave edilir. Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Koruk ekşisi veya limon, nar ekşisi eklenerek ateşten alınır. Simit geniş bir tepsiye konur. Küçük küçük doğranmış soğan, tuz ve kırmızıbiber ilave edilir.2 dakika yoğrulur. Ara sıra avuç avuç soğuk su alınarak simit yumuşayıncaya kadar 20-25 dakika yoğrulur. Et ilave edilerek biraz daha yoğrulur. Tepsinin bir tarafına bastırılır. (Et makinası ile yapılacaksa önce soğuk su ile ıslatılmış simit, tuz, kırmızıbiber ve soğan iki kez çekilir, daha sonra kıyma eklenir. Bir kez daha çekilerek kolayca hazırlanır. Köftesi sert olmalıdır.)

Bir parça köfte alınır.1 çorba kaşığı un ve az miktarda su konarak köfte yumuşatmadan yoğrulur. Fındık büyüklünde parçalar alınarak, ıslak iki avuç arasında misket gibi yuvarlanır. Bir tepside biriktirilir. Köfteler parça parça alınarak bu şekilde bitirilir. Çelik bir tencerede 8 su bardağı su konur. Kaynayıncaya hazırlanan köfteler ilave edilir. İki dakika bekletilir. Hemen süzgece boşaltılarak suyu süzülür. (Süzülen su eti pişirmek için kullanılabilir.) Sıvı yağda nane kavrulur. Yahninin üzerine dökülür. 25-30 tane bir tabağa konur. Üzerine 2 kepçe yahni dökülür. Sıcak servis yapılır.

Yoğurtlu Kebap

Malzemeler:

750 gram yağsız kıyma, 3 çorba kaşığı tereyağı veya sıvı yağ, 6 adet taze sarımsak, 3 su bardağı tatlı yoğurt, 3 diş sarımsak, 1 çay kaşığı karabiber, yarım demet maydanoz, 2 tatlı kaşığı tuz (biri yoğurda, biri ete) ve 5 pide ekmek

Yapılışı:

Etin içerisine tuz, karabiber konur, yoğrulur. Limon büyüklüğünde parçalar alınarak oruk gibi şişlere takılır. Mangalda kömür ateşinde pembeleşene kadar pişirilir. (Et yoğrulduktan sonra fındık büyüklüğünde yuvarlanıp fırın tepsisinde dizilerek 250 derecede pembeleşene kadar pişirilebilir.) Etler şişten çıkarılır.2 parmak eninde doğranır. Sarımsaklar ayıklanır, yıkanır, 3 cm eninde doğranır. Çelik bir tencerede yağ ısıtılır. Sarımsaklar yağa ilave edilir. Pembeleşinceye kadar kavrulur. Etler eklenerek 1-2 defa çevrilir. Ateşten alınır. Ekmekler kuşbaşı doğranır. Bir tepsiye bir iki kat dizilir. Sarımsak tuzla ezilir. Yoğurda karıştırılır. Pide ekmeklerin üzerine yoğurt dökülür. Yoğurdun üzerine sarımsaklar ve et dizilir. Tepsi birkaç dakika ateş üzerinde veya fırında tutulur. Üzeri karabiber ve kıyılmış maydanozla süslenir.

Oruk

Malzemeler:

800 gr köftelik siyah et

400 gr iç yağı

2 su bardağı simit

1 kuru soğan

4 diş sarımsak

2 çorba kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı tuz

3 çorba kaşığı kırmızıbiber

1 tatlı kaşığı karabiber

Yapılışı:

İnce bulgur tepsiye konur. Soğuk su ile ıslatılır. Soğan ve sarımsak ince ince doğranır. Tuz, nane, kırmızıbiber, karabiber konur.20-25 dakika yoğrulur. Et konarak biraz daha yoğrulur. Et makinası varsa ıslatılmış simit iki defa et makinasında çekilir. Baharat ve et katılır. Biraz yoğrularak kolayca hazırlanır. Tepsinin bir tarafına basılır. Yumurta büyüklüğünde parçalar alınır. Şişlere adana kebap gibi saplanır veya yuvarlak 1 santimetre kalınlığında köfte şekline getirilir. Mangalda kömür ateşinde şişlerle veya ızgara üzerinde bir tarafı pişince öbür tarafı çevrilerek pembeleşinceye kadar pişirilir. (İstenirse az yağda teflon tavada ya da tost makinasının üzerinde pişirilebilir.) Sıcak servis yapılır.

Ezmeli Kebap (altı ezmeli)

Malzemeler:

750 gram yağsız kıyma, 1 kilogram domates, 2 adet yeşil ya da kırmızı biber, 1 kuru soğan, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı tuz ve 7-8 dal maydanoz

Yapılışı:

Kıymanın içerisine karabiber, tuz, kırmızıbiber konulur. Bir iki dakika yoğrulur. Yumurta büyüklüğündeki parçalar alınarak adana kebap gibi şişlere takılır. Mangalda kömür ateşinde pişirilir. (Bir tarafı pişince sarsmadan öbür tarafı çevrilir.) Domatesler ve biberler ortalarından şişe takılarak kömür ateşinde pişirilir. Pişen domates ve biberlerin kabukları soyulur. Küçük küçük doğranır. Soğan ince ince doğranır. Domates, biber ve soğan karıştırılır. Tuz ilave edilir. Ezme hazırlanır. Servis tabağında ezme yayılır. Önceden pişirilen etler 2 santimetre boyunda koparılarak ezmenin üzerine dizilir. Üzerine kıyılmış maydanoz serpilir. Servis yapılır.

Fıstıklı Kebap

Malzemeler:

500 gram az yağlı koyun eti kıyması, 150 gram iç Antep fıstığı, tuz, karabiber ve

5-6 adet sivri biber

Yapılışı:

Az çekilmiş koyun eti kıymasını tuzla yoğurduktan sonra iç Antep fıstıklarını 3-4 parçaya bölerek kıymaya ekleyelim ve güzelce yoğuralım. Yoğurduğunuz köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar halinde kopararak şişlerin üzerine dizelim ve hazırladığınız şiş köfteleri kömür ateşinde pişirelim. Biberleri de kömür ateşinde közleyerek pideye sardıktan sonra isteğe göre köftelere pul biber ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Etli Firik Pilavı

Malzemeler:

3 su bardağı firik, 1 su bardağı bulgur, 1 su bardağı nohut, 750 gram kuşbaşı et, 3 çorba kaşığı sıvı yağ (mısır yağı) ve 1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Nohut ayıklanır, yıkanır. Akşamdan üzerini geçecek kadar su ile ıslatılır. Nohut, tuz, et ve 6 su bardağı su düdüklü tencerede etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen etler bir tabağa alınır. Nohut ve 6 su bardağı et suyu çelik bir tencerede tekrar ateşe konur. Kaynayınca ayıklanmış, yıkanmış firik ve bulgur ilave edilir. Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar ve firikler yumuşayıncaya kadar pilav gibi pişirilir. Suyu az gelirse sıcak su ilave edilir. Etler yağda birkaç kez kavrulur. Yağı pilava süzülür, karıştırılır. Üzerine karabiber serpilir. 10 dakika dinlendirilir. Firik pilavı servis tabağına alınır. Üzerine etler dizilerek servis edilir.

Kilis Tava

Malzemeler:

1 kilogram orta yağlı kıyma, 200 gram kuru soğan, 3 domates, 15 gram yeşil veya kırmızıbiber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı biber ve 1 tatlı kaşığı tuz.

Yapılışı:

1 soğan, 4 kırmızıbiber yıkanır. Robot veya zırh ile ince olarak kıyılır. Zırhda çekilmiş kıymanın içerisine tuz, karabiber, soğan, biber konur. Elle özleşene kadar yoğrulur. (Et evlerde bir kez makinada çekilerek kullanılabilir). Orta büyüklükte bir tepsiye ıslak el yardımı ile yarım santim kalınlığında yayılır. Tepsinin kenarına 4 parçaya bölünmüş domatesler ve soğan yerleştirilir. Üzerine taze kırmızı veya yeşilbiber eklenir. Havuç dilimi olarak 8’e kesilir. Fırınında 9-10 dakika veya 250 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.

Kilis Lahmacunu

Malzemeler:

1 kilogram orta yağlı koyun kıyması, 600 gram kuru soğan, 600 gram domates, 5 adet kırmızıbiber, 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı tuz. 2 kilogram un, 1 paket kuru maya, 1 çay kaşığı tuz ve 1 litre ılık su.

Yapılışı:

Unu bir kabın içine alın, havuz gibi açıp içine tuz ve mayayı koyun. Ilık su katarak kulak memesi kıvamında yoğurun. Mayalanmaya bırakın. Sıcak bir ortamda 30 dakika mayalanmasını bekleyiny. Soğan, biber, domates yıkanır, ayıklanır. Lahmacun kasapta hazırlanıyorsa et makinasında veya robotta çekilir. Kıyılan sebzeler, et, tuz karabiber, domates ve biber salçası ile birlikte iyice yoğrulur. Fırına gönderilerek pişirilir.

Gerebiç

Malzemeler:

2 kilogram ince irmik, 1 kilogram un, 6 su bardağı zeytinyağı veya 5 su bardağı zeytinyağı + 1su bardağı tereyağı, 3 su bardağı sıcak su ve 1 tatlı kaşığı dövülmüş mahlep.

İçi için;

750 gram ceviz veya fıstık içi, 1 tatlı kaşığı dövülmüş tarçın, 1 çay kaşığı dövülmüş karanfil ve 1 tutam zencefil. Üzeri için 2 su bardağı pudra şekeri.

Yapılışı:

Ceviz veya fıstık içi ayıklanır, doğranır. Baharatlar karıştırılarak iç hazırlanır. İrmik, un, zeytinyağı, mahlep geniş bir tepside karıştırılır, yarım saat bekletilir. Üzerine 3 su bardağı sıcak su ilave edilir. İyice yoğrulur. (Ölçüden fazla su konulmamalıdır. Aksi takdirde gerebiç sert olur.) Yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak, işaret parmağı ile ortaları oyulur. Oyulan yerlere 1,5 tatlı kaşığı cevizli iç doldurulur. Ağzı sıkıca kapatılarak gerebiç kalıbıyla şekil verilir. Yağlanmış tepsiye yan yana dizilir. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında altı üstü pembeleşinceye kadar pişirilir. (Pide fırınına gönderilerek pişirilir.) Soğuyunca servis yapılırken pudra şekerine bulanır.

Kilis Katmeri

Malzemeler;

1 kilogram un (9,5 su bardağı), 20 gram tuz, 1 kilogram Kilis kaymağı, 1 çay bardağı pudra şekeri, 1 çorba kaşığı tarçın, 1 çay bardağı çekilmiş Antep fıstığı, 1 kilogram toz şeker (şurup için), 300 gram tereyağı ve kızartmak için 2 su bardağı sıvı yağ.

Yapılışı:

Çelik bir tencerede toz şeker ve 4 su bardağı su ile kıvamlı bir şurup hazırlanır, soğutulur. Unun içerisine tuz ve su konarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Yoğrularak iyice özleştirilir.1,5 ceviz büyüklüğünde yumak yapılır. (18 adet beze) Üzeri örtülerek 2-3 saat dinlendirilir. Yağlanmış mermer üzerinde önce merdane ile sonra elle açılarak sigara kağıdı gibi inceltilir. Kenarları çıkartılır. Karşılıklı kenarları katlanarak yuvarlak yufka kare şekline getirilir. Üzerine ince ince kaymak yerleştirilir. İki taraftan katlanarak dikdörtgen şekline getirilir. Isıtılmış tereyağında (veya sıvı yağda) iki tarafı pembeleşinceye kadar kızartılır. Mermerin üzerinde 3 parmak eninde ve boyunda kare şeklinde kesilir. Düz bir servis tabağına yan yana dizilir. Üzerine önce kıvamlı şurup gezdirilir. Daha sonra pudra şekeri serpilir. En üstü dövülmüş Antep fıstığı ve tarçınla süslenir. Sıcak servis yapılır.